Prešovský biskup Babjak sa zúčastní na slávnosti v Máriapócsi

13.08.2005 Prešov

Prešov 13. augusta (TASR) - Na víkendovú odpustovú slávnosť na najvýznamnejšom pútnickom mieste gréckokatolíckych veriacich v Maďarsku v Máriapócsi odišiel p...
Prešov 13. augusta (TASR) - Na víkendovú odpustovú slávnosť na najvýznamnejšom pútnickom mieste gréckokatolíckych veriacich v Maďarsku v Máriapócsi odišiel prešovský gréckokatolícky eparcha Ján Babjak. Tohoročná slávnosť sa koná pri príležitosti 100. výročia tretieho zázraku slzenia ikony Presvätej Bohorodičky Máriapócsskej.

Aj preto Gréckokatolícka cirkev v Maďarsku slávi celý tento jubilejný rok ako mariánsky rok. Podľa tlačového tajomníka prešovskej eparchie Ľubomíra Petríka je to čas milosti, ktorý môže priniesť prehå benie mariánskej úcty a vzájomnej lásky všetkých, ktorí si uctievajú Presvätú Bohorodičku.
Babjak prijal pozvanie na návštevu od eparchiálneho biskupa hajdudorožského Szilásda Keresztesa.
Máriapócs je blízka aj gréckokatolíckym veriacim na Slovensku, dodal Petrík. Vo svojej histórii táto cirkev patrila pod Mukačevské biskupstvo a už vtedy uhorské pútnické miesto bolo veľmi významné. Podľa Petríka cestu veriacich do Maďarska organizovalo viacero farností na východnom Slovensku.
 

Vyberte región